IVA certificaat

I(nstructie) V(erantwoord) A(lcoholschenken)-plicht voor bardienstvrijwilliger

Sinds januari 2013 is er een wettelijke plicht dat barvrijwilligers van 16 jaar en ouder in het bezit moeten zijn van het zogenaamde IVA-certificaat.

Zoals iedereen ondertussen in de media heeft gemerkt (o.a. met de campagne NIX18 ), zet de overheid zwaar in op het alcoholgebruik bij jongeren. Jongeren onder de 18 mogen in het geheel geen alcohol drinken en daarnaast wil men alcoholmisbruik en rijden onder invloed voorkomen. Het schenken van alcohol brengt daarom grote verantwoordelijkheid met zich mee.

Het is wettelijk verplicht om als bardienstvrijwilliger en als verantwoordelijke club aantoonbaar een IVA-Certificaat (Instructie Verantwoord Alcoholschenken-certificaat) te bezitten zodra je bardienst draait. Niet alleen de club, ook jij als lid, zijn strafbaar, indien dit IVA-certificaat niet getoond kan worden. Om de clubs en hun vrijwilligers te helpen om op een goede manier met deze verantwoordelijkheid om te gaan, is er een website ontwikkeld in samenwerking met meerdere sportbonden waaronder ook de KNLTB. De informatie op deze website stelt je in staat om op een verantwoorde manier alcohol te kunnen schenken binnen de clubs waar je actief bent.

Wanneer je de informatie hebt gelezen, ben je makkelijk in staat om de test te maken, waarmee je een gekwalificeerde barvrijwilliger wordt en je bardienst mag draaien op tijdstippen dat er alcohol wordt geschonken. Dit certificaat is persoonsgebonden en is geldig op alle verenigingen waar je als vrijwilliger actief bent.

Om het één en ander te vereenvoudigen hebben we de acties hieronder voor je op een rijtje gezet. Het lezen van de informatie en het doen van de test kost je ca. 15-25 minuten. Volg de aanwijzingen hieronder stap voor stap en je zult zien dat het behalen van het IVA-certificaat zo geregeld is.

Online gratis het wettelijk verplichte IVA-Certificaat halen:

 1. Open eerst: http://www.nocnsf.nl/IVA
 2. Lees de info bij: Wat je moet weten en bekijk de filmpjes.
 3. Open vervolgens: Doe de test
  S.v.p. onderstaande info invullen voor een juiste registratie:
  Voornaam: Jouw eigen naam
  Tussenvoegsel: evt. tussenvoegsels
  Achternaam: Jouw eigen achternaam
  Geboortedatum (min. 16jr): Jouw geboortedatum
  E-mailadres deelnemer: Jouw e-mail adres
  E-mailadres barverantwoordelijke: [email protected]
  Naam vereniging: TV De Zoetsmeer
  Aangesloten bij welke bond (afkorting): KNLTB
  Plaats vereniging: Haps
  Naam barverantwoordelijke: [email protected]
 4. Begin daarna de test

 

De test bestaat uit 20 vragen. Alle vragen zijn multiple-choice. De test is zeer goed te doen, dus slagen doe je altijd! Het kost niet veel van jullie tijd om te doen en het scheelt onze vereniging heel veel kopzorgen en boetes als jullie het IVA-certificaat behalen en we die kunnen overleggen indien nodig. De barcommissie krijgt automatisch een kopie van jullie certificaat, zodra jullie geslaagd zijn.

Indien je het IVA-Certificaat al voor een andere club gehaald hebt, stuur [email protected] dan een kopie van het Certificaat.

Alvast hartelijk bedankt voor uw medewerking en het behalen van dit certificaat en mochten jullie nog vragen hebben, dan horen wij het graag van jullie.

Bestuur TV De Zoetsmeer